Hur klarar en borr alla material?

Borrmannen Lars Vestin förklarar hur det fungerar

Samma borr för alla dessa material

Borra i gjutjärn trä porslin

Borra i klinker med PORC+

Borra i Hardox 500 med 24mm borr

Hur fungerar Mega Disc?

Borra i klinker porslin glas med PORC+

Borra i glas med PORC+

Varför ska man handla av mig?

Borra i glas med PORC+

Borra i blötjärn

FRÅGOR OCH SVAR

Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna vi får.

300-400 varv/m:  Glas (använd alltid mycket vatten eller oljebaserat smörjmedel), Porslin

400-500 varv/m:  Klinker, Granit, Keramik

600-800 varv/m: Sten med eller utan slag

400-800 varv/m: Slipning av kronan med borrslip

2000-2500 varv/m: Stål, Blötjärn (använd mycket olja), Armox, Hardox, Gjutjärn, Fjäderstål, Maskinstål, aldrig låga varv på dessa material.

300-2500varv/m: Trä, Plast, Betong, Tegel, m.m.

Glas ska alltid ha smörjning med vatten eller oljebaserat smörjmedel, vilket ger bästa skäregenskaperna. Gör först en liten grop när du borrar i glas, kyl och smörj därefter med ovan nämnda vätska. Låt sedan borren jobbar med jämnt tryck på 300-600 varv/minut till önskat resultat uppnåtts. Värme är det största problemet i glasborrning, kom därför ihåg kylningen.

Dessa material borrar du med låg hastighet, kan även använda vatten som smörjning. Vid borrning i klinkers kan du behöva slipa borren som du förborrar med. Börja alltid med liten borr, typ 5mm och stega alltid upp vid borrning i dessa material. Lämplig borrhastighet ligger här mellan 400-500varv/minut. (låga varv)

Lämplig skärhastighet är mellan 600 – 800varv/minut. Sten är hårt så använd alltid lämpligt tryck på maskin. Då märker du när borren skär som bäst. Slipa borren när du märker att den inte biter som den ska. Du kan även använda vatten för att undvika för hög värmeutveckling. Du kan även använda slag i maskin vid borrning i sten.

Vid borrning i härdat stål, fjäderstål, armox hardox, gjutjärn, ska du ha höga varv på maskin ( 2000-2500 varv/minut) Den negativa skärvinkeln kommer att bränna ut härdningen tack vare hög hastighet och svarva upp värmen i skärspånet. I vanligt blötjärn måste du använda olja och alltid höga varv för att undvika att den nyper till tack vare att du har negativ skärvinkel i kronan. Använd alltid olja vid borrning i pelarborrmaskin. Pulsning är effektivt för att undvika för hög värme samt att borren nyper till när man går igenom härdat stål. Vid borrning i gjutjärn räcker det med att använda vanlig handmaskin.

Borra utan slag i den hastighet som känns bäst, beroende på hårdhet i betongen. Kan även använda slag på maskinen i kärnbetong.

Vid borrning i trä kan du borra med den hastighet som känns bäst. Det blir kanske inte samma mjuka finnish som med vanliga träborrar, men den skär som smör i allt från hård ek till mjuk gran.

Borra med låg hastighet (låga varv) så att spetsen skär varsamt i porslinet. Man ser när spetsen skär och då bibehåller du den hastigheten. Viktigt med jämnt tryck på borrmaskinen.

Slipning av borrkronan. Slipning ska alltid ske när du märker att borren inte skär som den ska. Använd då kronslipen som medföljer. Trissan finns också att köpa i vår webbutik. Dra fast slipstenen i borrmaskinen, håll låg hastighet ca 400-800 varv/minut. Placera därefter borrspetsen på trissan och slipa släpp vinkel på skäret.

Våra referenser

Våra referenser är kanske den bästa reklamen. Vi har sålt borrar över hela Sverige i över 10 år och har 1000tals nöjda kunder, stora som små. Vi har samlat några av dem här.

Köp dina borrar direkt på webben

Via vår webbshop kan du köpa både borrar och tillbehör. Du väljer själv. För säkra och smidiga betalningar samarbetar vi med Klarna

Hitta borrarna för dina behov